Kävelypäivä Reykjavikissa ja Blue Lagoon

IMG_8729
IMG_8726

Reykjavik – savujen lahti, kahden kolmesta islantilaisen koti. Maaseutukierroksen jäljiltä paluu kaupunkiin tuntui alkuun jopa kurjalta. Islannin maaseutu vei sydämemme ja maaseudun maisemien katselua olisi jatkanut vielä pidempäänkin. Reykjavikissa majoituimme kahdeksi yöksi AirBnB-studioon, joka toimi hyvin tarpeisiimme. Pyykinpesumahdollisuus oli iso apu, ja saimmekin pestyä vaatteet ennen lentoa Nyciin. Silmään sattui myös islantilaisten kerrostalojen olennainen ero suomalaisiin verrattuna. Islannissa rappukäytävät on vuorattu kokolattiamatoilla estämään tuttu kopina ja kaiku.

Reykjavikissa käytimme päivän lähinnä kävelemällä ympäriinsä nähtävyyksiä katsellen. Emme jaksaneet keskittyä museoihin, vaan auringon taas helliessä oli kiva oleskella ulkona. Vaikka islantilaislapset kulkivat kadulla hellemekoissa, tarvitsimme me kuitenkin tuulitakit päälle tuulen vuoksi. Leimasimme itsemme samalla umpituristeiksi, koska reykjavikilainenhan ei koskaan lähde kaupungille junttimaisesti tuulitakissa, vaikka keli kuinka sitä vaatisi.

IMG_8760
IMG_8753

Päiväkävelymme alkoi aivan majapaikkamme vieressä sijaitsevalta Hallgrimskirkjalta. Kirkon edustalla meitä tervehti Amerikkaan ensimmäisenä löytänyt eurooppalainen, ei Columbus eikä Amerigo Vespucci, vaan islantilaissyntyinen viikinki Leifur Eiríksson. Reittimme varrelle osuivat myös Harpa-konserttitalo, Vanha satama, keskustan ostoskadut, sekä valokuvauksellinen järveä ympäröivä Vatnsmyri-puisto. Eksyimme myös hieman ydinkeskustasta sivuun ja päädyimmekin puistikkoiselle omakoti- ja suurlähetystöalueelle. Bongasimme myös Suomen suurlähetystön, ja pakkohan siitä oli kuva napata. Reykjavikin keskusta muodostuu isolta osin omakoti- ja paritaloista ja pienistä kerrostaloista. Keskustaa ympäröi sitten suomalaiseen tapaan rivi- ja kerrostalovoittoiset lähiöt ja automarkettikeskittymät. Islantilaisille autoilu onkin vähintään yhtä tärkeää kuin amerikkalaisille. Kaikkien palveluiden on oltava autolla tavoitettavissa ja ei ole poikkeuksellista, että esimerkiksi nelihenkinen perhe omistaa neljä autoa.

IMG_8758
IMG_8757

Perjantaiaamuna meitä odottikin aikainen herätys. Suuntasimme heti aamusta Blue Lagoonin vesiin kylpemään ennen iltalentoa Yhdysvaltoihin. Reykjavikissa myydään käteviä suorareittibussiyhteyksiä kylpylään ja sieltä lentokentälle. Myös lentokentältä kylpemään lähteminen Eurooppa-USA -välin useamman tunnin vaihtovälin ajaksi on tehty helpoksi. Tämä on osa Iceland Airin markkinoimaa stopoveria, joka oikeuttaa enimmillään seitsemän yön vierailuun Islannissa vaihtovälin puitteissa ilman lentoon liittyviä lisäkustannuksia. Juuri stopover innoitti meidätkin aloittamaan seikkailumme Islannista, joten markkinointia voi pitää onnistuneena. Hienoa, että myös Finnair on alkanut markkinoida näkyvästi stopoveria Suomen kautta lentäville matkailijoille. Viihdyimme Blue Lagoonissa turistimassoista huolimatta useamman tunnin, ja rentoutuminen tuli todellakin tarpeeseen ennen Keflavikin lentokentän härdelliä ja sähläystä. Kenttä on nykyisiin matkustajamääriin nähden aivan liian pieni, joten tungos siellä alkaa jo käydä ahdistavaksi ja aikaa voi kulua yllättävästi. Lento sujui kuitenkin taas mukavasti ja New Yorkissa pääsimme hostellille vaivatta metrolla.

New Yorkista pian lisää mutta seuraavaksi vielä hieman reissulta mieleen nousseita vinkkejä Islantiin matkaa suunnittelevalle.

Vastaa