Roadtrippailua Etelä-Islannissa, päivä 2

Päivä 2: Vik-Reynisfjara-Landmannalaugar-Fludir-Geysir

IMG_8492
IMG_8501
IMG_8510
IMG_8511
IMG_8515
IMG_8516Reynisfjaran näkymät

Ajopäivä Landmannalaugariin osoittautui ehkä koko Islannin reissun hienoimmista päivistä. Aloitimme päivän vierailemalla kuuluisalla Reynisfjaran mustalla rannalla, jossa on huikeita magman jäähtyessä muodostuneita pylväsmäisiä kivimuodostelmia. Rannan tuntumassa on ollut asutusta koko Islannin asutushistorian ajan 800-luvun lopulta saakka, joten on joku muukin ajatellut paikalla olevan kauniit maisemat. Rannalla tuli jopa harras olo, ja luonnonvoimat tuntuivat mykistäviltä. Kallioseinistä kaikuvat aaltojen äänet tekivät äänimaailmasta 360-asteisen ja lisäsivät tunnelmaa. Aamuvarhain ei turistejakaan ollut liiaksi liikenteessä ja rannan itäosissa sai käveleskellä rauhassa.

IMG_8527
IMG_8532
IMG_8547
IMG_8555
IMG_8564
IMG_8573
IMG_8578Landmannalaugar karuna mutta ylväänä

Ajo Landmannalaugariin oli yksi meidän huikeimmista autoilukokemuksista. Tällä reitillä todellakin päti sanonta ”ei se päämäärä vaan se matka”. Kiersimme Myrdallsjökullin taakse 70 km pientä soratietä, ja joka kukkulan takana aukesi toinen toistaan huikaisevammat näkymät. Reitti tarjoaa jännitystä kaipaavalle kuljettajalle paljon vaihtelevaa haastetta ja samalla palkitsee aina koettelemuksen jälkeen avautuvin uusin henkeä salpaavin maisemin, Reitti sisältää pitkiä laavakenttiä halkovia suoria, mutkittelevia nousuja ja laskuja vuorten rinteitä pitkin, mutkittelua solissa ja laaksoissa, sekä lukuisia vesistönylityksiä. Ajelimmekin väliä kolme ja puoli tuntia mutta pysähdyimme toki vähän väliä ihastelemaan ja ottamaan valokuvia huikaisevista maisemista.

Landmannalaugarissa on leirintäalue, jolta lähtee useita eri vaellusreittejä eri suuntiin. Leirintäalueelle voi ostaa päiväpassin, jolla saa oikeuden käyttää leirintäalueen palveluita kuten esimerkiksi vessaa ja ruoanlaittofasiliteetteja. Hintaa passilla on noin viisi euroa. Lisäksi siellä sijaitsee Mountain mall; kauppa joka on rakennettu kolmeen ikivanhaan bussiin ja josta voi ostaa mm lämmintä keittoa. Söimmekin lounaaksi Mountain Mallin parsakaalisoppaa ja joimme viiden euron kahvit ennen kuin päätimme lähteä auringonpaisteessa patikoimaan kuuluisan Laugavegur-vaellusreitin alkuosaa.

Laugaveguria pitkin kävelimme laavakentän läpi ja päädyimme tulivuoren juurelle, jossa näimme ensimmäistä kertaa rikkikenttiä. Vuorenrinteeltä tuprusi savua useasta kohdasta ja ilmassa haisi rikki. Matkalla myös nousua tuli huomattavasti, ja kilometrejä kertyi yhteensä noin kuusi. Vaelluksen jälkeen maistui kylpy Landmannalaugarin luonnontilaisessa kuumassa lähteessä, joka on syntynyt kylmän ja kuuman puron risteykseen.

IMG_8598”Mt. Chimney” Laugarvegurin ensinäkymänä
IMG_8604”Mt. Chimneyn” juurella
IMG_8626Pitkospuita pitkin patikoinnin uuvuttamia jalkoja kuumaan lähteeseen lepuuttamaan

Ilta menikin ajellessa kohti Geysirin leirintäaluetta. Matkalla pysähdyimme ainoastaan Fludirissa tekemällä täsmäiskun majatalon ravintolaan juuri ennen keittiön sulkemisaikaa. Ennätimme juuri sopivasti saada maittavan illallisen, jonka voimin jaksoimme perille Geysir Campingiin ja ahkeroida teltan pystyyn juuri parahiksi ennen sateen tuloa.

Heidi ja Mika

One Reply to “Roadtrippailua Etelä-Islannissa, päivä 2”

  1. Heidi Virsu says: Vastaa

    Kiitos upeista kuvista ja tarinoista Islannin reiteiltä ?

Vastaa